Showing posts with label Ivory Gull. Show all posts
Showing posts with label Ivory Gull. Show all posts

17 February 2010

Ornithology of Expedition Which First Denoted the Ivory Gull

A journal of an exploratory expedition which sallied forth from England towards the North Pole in 1773, is an account of a few birds observed during a few summer and early months, but most importantly, included the first known record of the distinctive Ivory Gull of the great northern lands.

Constantine John Phipps was a Captain in the Royal Navy of Great Britain, leading the crews of the H.M.S. Racehorse and H.M.S. Carcass as they sailed down the river towards the northern sea, upon their departure in late May.

There were 92 men on the Racehorse, and about the same number on the sister ship, with the naturalist Dr. Irving among the hearty crew sailing towards the cold seas of the Arctic.

Bird History

The first notation of a bird observation was on June 23, when a "small bird called a Redpoll" was noted at 7 in the morning, when the Racehorse was northward of the 72nd parallel. The other pertinent observation of the day, was a piece of driftwood, as this was apparently something significant.

As the ships sailed along, the route continued along the west and north coast of Spitsbergen during July. On the 3rd, the journal notes: "The weather fine, and the wind fair all day. Running along by the coast of Spitsbergen all day : several Greenlandmen in sight."

In the latter part of the month, temporary anchor was made at Mossen Island by the Carcass, and notes were provided by Captain Lutwidge. Their brief visit started at 11 p.m. on July 25th.

"Sent the master on shore, who found the island to be nearly of a round form, about two miles in diameter, with a lake or large pond of water in the middle, all frozen over, except thirty or forty yards around the edge of it, which was water, with loose pieces of broken ice, and so shallow they walked through it, and went over upon the firm solid ice. ... They saw three bears, and a number of wild ducks, geese, and other sea fowls, with bird nests all over the island."

Nearby Low Island was visited on the 29th of the same month, with it also being described in the Captain's journal, based on someone else's observations:

"The island is about seven miles long, flat, and formerly chiefly of stones from eighteen to thirty inches over, many of them hexagons, and commodiously place for walking on : the middle of the island is covered with moss, scurvy grass, sorrel, and a few ranunculuses then in flower. Two rein-deer were feeding on the moss; one we killed, and found it fat, and of high flavour. We saw a light grey-coloured fox; and a creature somewhat larger than a weasel, with short ears, long tail, and skin spotted white and black. The island abounds with small snipes, similar to the jack-snipe in England. The Ducks were now hatching their eggs, and many wild geese feeding by the water side."

Though no particular species can be determined from the narrative, birds - including geese, ducks and shorebirds - were a prominent feature at both places.

The journey continued, but there were no further notes of the bird life present.

The ships returned to a home port in latter September, with a subsequent narrative of the voyage, with an analysis of the species recorded. It is not apparent who undertook the specific study needed to determine the birds described.

Bird Species

In the following notes, the f character so often used in the typography of historic narratives from England have been replaced with the appropriate s character. The following text is given nearly verbatim as published in Captain Phipps' account, published in 1775 at Dublin.

AVES.

Anas mollissima. Linn. Syst. Nat. 198. 15.
Eider Duck. Penn. Brit. Zool, p. 454, Found on the coast of Spitsbergen.
Alca arctica. Linn. Syst. Nat. 211. 4.
The Puffin. Penn. Brit. Zool. p. 405. Found on the coast of Spitsbergen.
Alca Alle. Linn. Syst. Nat. 211. 5.
Found on the coast of Spitsbergen in great abundance.
Procellari glacialis. Linn. Syst. Nat. 213. 3.
The Fulmar. Penn. Brit. Zool. p. 431. Found on the coast of Spitsbergen.
Colymbus Grylle. Linn. Syst. Nat. 220. 1.
Found on the coast of Spitsbergen.
Colymbus Troile. Linn. Syst. Nat. 220. 2.
Found on the coast of Spitsbergen.
Colymbus glacialis. Linn. Syst. Nat. 221. 5.
The great Northern Diver. Penn. Brit. Zool. p. 413. Found on the coast of Spitsbergen.
Larus Rissa. Linn. Syst. Nat. 224. 1.
Found on the coast of Spitsbergen.
Larus Parasiticus. Linn. Syst. Nat. 226. 10.
The Arctick Gull. Penn. Brit. Zool. p. 420. Found on the coast of Spitsbergen.
Larus Eburneus, niveus, immaculatus, pedibus plumbeo-cinereis.
Found on the coast of Spitsbergen.

This beautiful bird is not described by Linnæus, nor, I believe, by any other author; it is nearly related indeed to the Rathsher, described by Marten in his voyage to Spitsbergen, (See page 77 of the English translation) but, unless that author is much mistaken in his description, differs essentially from it. Its place in the Systema Naturæ seems to be next after the Larus nævius, where the specifick difference given above, which will distinguish it from all the species described by Linnaeus, may be inserted.

Description.

Tota avis (quoad pennas) nivea, immaculata.
Rostrum plumbeum.
Orbitæ oculorum croceæ.
Pedes cinereo-plumbei. Ungues nigri.
Digitus Posticus articulatus, unguiculatus.
Alæ cauda longiores.
Cauda æqualis, pedibus longior.
Longitudo totius avis, ab apice rostri ad finem caudæ, - - Uncias 16
Longitudo inter apices alarum expansarum, 37
----- Rostri, - - - 2
Sterna Hirundo. Linn. Syst. Nat. 227. 2.
The greater Tern. Penn. Brit. Zool. p. 428. Found on the coast of Spitsbergen.
Emberiza nivalis. Lynn. Syst. Nat. 208. I.
The greater Brambling. Penn. Brit. Zool. 321.

Found not only on the land of Spitsbergen, but also upon the ice adjacent to it, in large flocks: what its food can be is difficult to determine; to all appearance it is a granivorous bird, and the only one of that kind found in these climates, but how that one can procure food in a country which produces so few vegetables, is not easy to guess.

Considerations

An Ivory Gull(s) was closely observed or collected by some member of the expedition, and later considered in closer detail once the men returned to port, in order to prepare the proper account needed to claim it as the first observation of a new species. As the first documented occurrence of this gull was attributed to Spitsbergen, it is very likely that the specimen was collected during July, and possibly either at Mossen Island or Low Island, and most likely not on the larger island of Spitsbergen.

Only a few species noted for this brief exploration, with an account which includes only a dozen types of birds seen, with no geese or snipe included in the list. This narrative is an important, original account essential to historic ornithology which conveys the different species present at a particular place more than 235 years ago.

11 June 2008

International Efforts Continue to Conserve Ivory Gulls

Ivory Gulls nest in colonies, sometimes in large numbers, up to many hundreds. Their nests can be placed densely, and intra-specific aggressive behaviour is characteristic in this species. Image courtesy of Maria Gavrilo, whom also provided the image captions.

Research this summer in the polar Arctic regions will continue to provide details essential for a better understanding of the Ivory Gull and how to conserve this imperiled species.

The Russian team will work in a recently discovered colony on Alexandra Land, west Frantz-Josef Land where 300 pairs bred both in 2006 and 2007, according to Maria Gavrilo, a research scientist at the Arctic and Antarctic Research Institute in Saint-Petersburg, Russia. The Russian team includes Andrey Volkov and Mikhail Ivanov, both from Moscow.

“To evaluate the status of the species on their core breeding range is the main goal of the studies needed to better understand processes observed with the species worldwide. Other breeding areas will be studied as well with a Norwegian team working on Svalbard, and the French group continuing in north-east Greenland.”

Efforts to better understand the Ivory Gull are needed because it “is a rare species in a global context and is one of the most poorly known seabird species in the world,” she said. “There is growing concern in the circumpolar Arctic that the Ivory Gull may be in decline. The most recent information on population trend of Ivory Gulls exists for Canada, Svalbard and Russia. In Canada, the Ivory Gull has a highly restricted range, breeding exclusively in Nunavut Territory. Until recently, the Canadian Arctic was thought to support 15-20% of the entire global breeding population, and colonies of continental and global importance. However, aerial surveys conducted in 2002-2006 allowed Canadian scientists to record an 80-85% decline in national breeding population since the early 1980s. Estimate from 1990s suggested Russia supported 10,000 breeding pairs from 14,000 breeding pairs worldwide.”

An Ivory Gull on the nest, Domashny Island, Severnaya Zemlya, 2006. Both images taken by Maria Gavrilo.

In spite of the rest of the gull species nesting on land, Ivory Gulls have uniformly-coloured grey downy chicks. These several-days old chicks are from the north-eastermost breeding colony in Russia, Komsomolets Island, Severnaya Zemlya, at 80.48 N/97 E.

In the “Status report on marine birds breeding in the Barents Sea Region” prepared by seabird experts from Russia and Norway, the Ivory Gull is listed as a high priority species The main breeding area of the species stretches from the Kara Sea through the chain of high-latitudinal islands to the Greenland Sea. Recent survey in Svalbard suggests that only a few of the known colonies are still being used and that the total population is smaller than previously estimated. Information obtained currently (2006-2007) on Russian breeding grounds indicate stable populations in some key colonies, although considerable fluctuations in numbers of breeding birds. Thus Russian Arctic is core breeding area for the species which supports nesting colonies of global importance.”

“The Ivory Gull project was initiated several years ago within the framework of the Russian-Norwegian co-operation on environmental protection after ornithologists of our two countries clearly understood that only joint and coordinated efforts in studying this species will be effective for solving the problem of the Ivory Gull population status,” Gavrilo said. “The field work started in 2006 at both Russia and Svalbard. That year we (Russian team) made extensive survey from Severnaya Zemlya (Central Siberian Arctic) westwards till Victoria Island, visiting the Frantz Josef Land Archipelago. This ambitious survey of a vast area of remote Arctic islands during short summer season was possible only because of the support provided by the Federal Border Guard and its Arctic network. In 2007, we continued and visited in Russia Severnaya Zemlya and FJL, partly the same islands, but also new ones. This work was partly supported by Russian IPY program. Valuable services were also provided by the network of Sevhydromet (Northern Directorate of Federal Hydrometeorological Service) and its network of polar weather stations.”

Andrey Volkov is preparing a bait for trapping Ivory Gulls, Hayes Island, Franz-Josef Land, 2007. Pictures by Maria Gavrilo.

Mikhail Ivanov just caught an Ivory Gull. Field camp on Hayes Island, Franz-Josef Land, 2007.

“We plan to place two satellite transmitters on birds, trap and ring birds with metal and individual encoded plastic rings, sample blood (used for studies of genetics, physiology, immune status, cytogenetics, and sexing), sample food items, collect samples for contaminant analysis (eggs and blood), count birds, and evaluate reproductive success count birds, and evaluate reproductive success.” Accessible islands will also be surveyed for population numbers and reproductive success.

Satellite transmitter’s placed on several Ivory Gull’s have been used to track a birds’ movements in the Arctic Ocean, northwest Russia and around southern Greenland, an assessment essential to understanding the species range and habitat use. The most recent “registered position” of several Ivory Gulls can be tracked at the Norwegian-Russian Project on Ivory Gull interactive satellite tracking map at a website sponsored by the Norwegian Polar Institute and the Arctic and Antarctic Research Institute.

Movements of the birds which receive a transmitter this summer around mid-July will be viewable at the tracking map as soon as device will start signaling.

“Telemetry in coming season is a continuation of the project successfully started 2007, when satellite transmitters were attached to 18 Ivory Gulls for the first time,” Gavrilo said. “We obtained very valuable and amazing data on ivory gull migrations. One of the important finding was that birds both from Svalbard (Norway) and Franz-Josef Land (Russia) use the same flyways and share wintering grounds, and birds from the same colony use both major wintering grounds, i.e. gulls from neighboring nests may go to the North Atlantic while another goes to the North Pacific. Thus, the birds from the same breeding colony may face different hazards while on different wintering grounds and using different flyways, i.e. they may accumulate different contaminants or experience different climatic and feeding conditions. Later, during breeding this may affect their reproductive capability in different ways. We also hope that satellite tracking will draw light on the problem of breeding site fidelity in Ivory Gulls – do birds return to the same nesting colony next year and can they change their breeding sites or just miss breeding in the case of poor season, i.e., too little sea ice around. Knowing what types of ice habitats Ivory Gulls prefer will allow us to predict species distribution according to models describing climatic and sea ice cover changes. Tracking movements with help of transmitters is possibly the only way to study migration and habitat use in Ivory Gulls since traditional ringing provides very few information due to extremely low recovery rate.

Ivory Gull Summary

Courtesy of Maria Gavrilo

The Ivory Gull, Pagophila eburnea, is a high Arctic seabird which is associated with sea ice all year round. In spite of an early discovery by Jonas Poole in 1609, it still remains one of the less studied seabird species in the world.

The Ivory Gull has semi-circumpolar breeding distribution in the high latitudes of Atlantic sector of the Arctic. Scattered, mostly small colonies occur in Arctic Canada, Greenland, Svalbard, and the northern islands of Russia in the Barents and Kara seas. The wintering distribution of the Ivory Gull is poorly known, although it generally winters along the southern edge of Arctic pack ice in the waters of the North Atlantic Ocean (Davis Strait and Labrador, Greenland and Barents seas), and the North Pacific Ocean (Bering Sea, the Sea of Okhotsk, and perhaps Beaufort and Chukchi seas).

Ivory gull breeding colonies are indicated by large dots on map. The gulls typically spend most of the winter at sea off the icepack areas of the Arctic Ocean, shown by the stippled areas. Map prepared by Environment Canada/Canadian Wildlife Service.

Being a characteristic species of the ice zone of the Arctic it has a restricted breeding range and a relatively low overall population size.

The Ivory Gull project is a joint effort of the Norwegian Polar Institute, Troms and the Arctic and Antarctic Research Institute, St. Petersburg. It is a part of the working plan of the Joint Norwegian-Russian Commission on Environmental Protection in the Barents Sea Region.

Effective fulfillment of the project was not possible without mutual cooperation between all parties involved in the project as well as the assistance of many engaged people and facilities of different organizations.

The satellite tracking project has been funded by the Norwegian oil company StatoilHydro. The population survey, contaminant analyses and monitoring activity have been financed by the Norwegian Ministry of Environment, the Governor of Svalbard, the Norwegian State Pollution Control Authority, the Norwegian Directorate for Nature Management, the Norwegian Polar Institute and the Arctic and Antarctic Research Institute in St. Petersburg.

“The Ivory Gull keeps all year round in remote oceans far from human settlements; it is also not a game species, therefore we can’t obtain information from the hunters like for example goose people do. Moreover, I’d say that following birds from their home island all way on their traveling over the thousand miles of ice covered oceans is quite thrilling amusement, and every morning while running my notebook, I first come to the project website to see what’s going on with our birds at their ice-bound home country.”

The Ivory Gull – a top predator in its marine ecosystem – is a “characteristic high Arctic species associated with ice seascapes and landscapes throughout the annual cycle and is a good indicator of the ecological status of the Arctic Ocean. It is at risk of climate changes and environmental pollution, hence, it is believed of high conservation concern.” As a rare species, it is recently uplisted by the International Union for Conservation of Nature to the “Near Threatened” category, and Red listed in Russia, Norway and Canada.

“Seabirds are good indicators of the health of marine environment in polar regions,” Gavrilo said. “There are two major long-term and persistent impacts affecting Arctic seabirds currently: global change and persistent organochlorine pollutants (POPs).”

“In spite of the remoteness of the areas and long distance of the major industrial activity spots, seabirds in high Arctic are facing several global threats currently and potentially as well. One is global pollution with long-distance transportation of contaminants ending in the Arctic Ocean. Our study revealed amazingly high concentrations of POPs in Ivory Gull eggs, with dominance of DDE and PCBs.

“Climate change poses considerable challenge especially to those species which make use of ice habitats in the Arctic (i.e. pagophilous species, like the Polar Bear and Ivory Gull). Northwards penetration of industrial activity, i.e., shipping, shelf oil and gas extraction and transportation, tourism following recent climate warming in the Arctic will bring new threats to the remote wilderness areas and seabirds of the high Arctic. Oil pollution is of special concern since seabirds are the most vulnerable group of biota in relation to oiling. Nowadays, there is a threat to Arctic seabirds from oiling on their wintering grounds, i.e., in the Sea of Okhotsk for the Ivory Gulls.

“Disturbance from mass tourism might become a problem in some areas, especially taking into account easier access to previously ice-blocked areas in high latitudes. Mining is an increasing problem in some areas, i.e. already in Arctic Canada, probably in some Russian islands as well.”

“Considering the very low public awareness of Ivory Gulls – the species is virtually unknown to the general public – we used every chance to introduce Ivory Gulls to the people who live in the High Arctic side by side with this interesting and enigmatic bird. Collaboration between the expedition team and personnel involved in logistic support of the project provided a good opportunity to distribute information about the importance of the Ivory Gull study. Before the expedition, promotional material such as press-release and souvenir products was prepared. Special envelope, stickers and expedition logo were designed. Press release and souvenirs were distributed among crew members, personnel of frontier outposts and polar stations. Libraries of frontier outposts, as well as Dikson Hydromet and the polar stations were given a Russian edition of the book ‘The status of marine birds breeding in the Barents Sea Region.’ As a feedback valuable information on Ivory Gull was later obtained from remote settlements on the islands.”

The “High Arctic islands of Russia is a unique areas of so-called arctic desert, still enough remote to keep pristine wildlife far away from major centers of industrial activity like petroleum industry and commercial fishing. These areas still support viable and to a certain extent undisturbed populations of wildlife, and seabirds in particular. The central Russian Arctic ‘sector’ including Kara and Laptev seas under current climatic changes is a refuge for many species tied up with ice habitats, i.e., for the Ivory Gull. Other seabirds surveyed in the Kara Sea during our recent visit like Glaucous Gulls and Black-legged Kittiwakes, are also in a good state demonstrating stable and even increasing population trends in contrast to many areas in the Barents Sea region.

“The great value of the wildlife and wilderness of these islands allowed to propose and almost establish a national park named The Russian Arctic covered Franz-Josef Land Archipelago and the northernmost portion of Northern Island of Novaya Zemlya. The project is currently in the final stage of consideration by the Russian Government.

“The most difficult side of the work in such regions in Russia is inaccessibility of the areas, where the virtually absent infrastructure leads to high costs of the project, and unpredictability including availability of transportation, getting permissions and funds. After all this, harsh Arctic climate, absence of comfortable facilities and unavailability of internet is not a trouble at all.”

Maria Gavrilo with first tagged Ivory Gull at the Krenkel Polar station, Hayes Island, Franz-Josef Land, 31 July, 2007. This gull #74888, after completing the breeding season on Franz-Josef Land, went along the ice edge to its South Greenland wintering quarters. The last satellite signal was received on 2 January, 2008.

Foggy weather was dominating both in 2006 and 2007 seasons and seriously limited visibility and restricted our ability to watch polar bears. Oleg Prodan, our expedition leader in 2006, guards with a rifle nearby our field "lab" on Domashny Island, where we had polar bears every day. Photograph by Maria Gavrilo.

The unique Ivory Gull is of special interest to Ms. Gavrilo, and recent studies and education by her and other researchers have initiated efforts to help the species survive, and in particular, preparing and implementing a plan for its conservation.

“The Circumpolar Seabird Group (CBird) under CAFF (Conservation of Arctic Flora and Fauna of the Arctic Council) are currently developing a Conservation Strategy and Action plan for the Ivory Gull,” she said. Her current studies will “follow many recommendations stated in this Strategy which aims to conserve the Ivory Gull not only in Russia but worldwide.”

Following the 2006 expedition, there was a broadcast about the effort on Novosibirsk state television, Gavrilo said. A video in the news program entitled “Ivory Gulls rear offspring under protection of frontier guard” was shown later, “both regionally and on central Russian channel, and received the recognition among the best TV reports of the Company in 2006.” After the expeditions had been completed, special calendars for year 2007 and 2008 with pictures of Ivory Gulls were designed and widely distributed.”

Other successful efforts to publicize the Ivory Gull and its plight include:

  • A talk entitled “In search of the ivory gulls: heliborne insert on the High Arctic islands” was given by Maria Gavrilo at the session of Polar Commission in The Russian Geographical Society, Saint-Petersburg in February 2006 to present results of the expedition to a general audience.
  • A scientific talk “In search of the ivory gulls. Results of the Russian-Norwegian project in 2006” (by Maria Gavrilo, Andrey Volkov and Hallvard Strom, who is Ivory Gull project leader from Norwegian side) was given at the joint session of Menzbir’s Ornithological Society and Moscow Society of Nature Explorers, at Moscow in April 2007.
  • Expedition highlights were also announced in “National Geographic Russia” (February, 2007, p. 28) and in World Wildlife Fund Arctic Bulletin in 2007, issue 3.
  • Most recently, in April 2008 an exhibition devoted to the project was opened in State Biological Museum in Moscow entitled “Beyond the 67 N: We study the Arctic”

Envelope commemorating the Ivory Gull, 2006.

Commemorative envelope in 2007.

Gavrilo has also studied polar birds for more than two decades, following her graduation as a zoologist from Leningrad State University with a specialty in ornithology.

“I have been working in polar region regions, both Arctic and Antarctic (mostly in the Arctic) studying seabirds, their distribution in polar oceans and mapping, doing assessment of their vulnerability to different human impacts such as oiling and petroleum activity, shipping etc., and also dealing with conservation issues,” she said. “I’m really enjoying my work. I love to work in remote polar areas, in ice-covered oceans, observing birds at their wild pristine Arctic habitats. I’m thrilled at the observing wildlife under extreme Arctic conditions, trying to understand how they survive and what are their adaptations to harsh climate conditions.”

Maria Gavrilo taking blood sample from the Ivory Gull in the largest worldwide breeding colony on Domashny Island, Severnaya Zemlya, 2006. Photograph by Oleg Prodan.

Andrey Volkov and Maria Gavrilo separating blood samples for plasma and cells in the "laboratory" at the frontier post on Domashny Island, Severnaya Zemlya, 79 N. Photograph by Alexey Lokhov.

21 February 2008

Historic Ivory Gull Occurrence in the Arctic, 1820-1858

An iconic bird of the Arctic north is the Ivory Gull. Distinctively white and obviously appreciated when seen, it been noted in the great northern region during more than two centuries.

Arctic Zoology provides the first report, its occurrence in Greenland, corresponding to the Davis Strait area of British mariners.

A large set of expedition records from 1820 through 1858, started with the Parry, William Edward Parry voyage of discovery of a north-west passage, performed in 1819-1820 with the H.M.S. Hecla and H.M.S. Griper.

The following are the other known notations for the species, with their locality as given in the chronicles. Most of the latter records from the Arctic voyages carried out during the great period of searching for Sir John Franklin.

These records of known occurrence are based on a review of more than 500 narrative sources prior to ca. 1855...

Winter Harbour - 5/24/1820 - two ivory gulls, Larus Eburneus, were reported to have been seen

Hooper's Island - 6/12/1820 - an ivory gull

Griffith Island - 8/29/1820 - one or two ivory gulls

Cape Liverpool - 8/31/1820 - ivory-gulls

Atkinson Island - 7/13/1826 - ivory gull

Lancaster Sound - 8/8/1829 - some of the ivory gulls. This reference included a species account:

24. - Larus Eburneus, Ivory Gull.
Although extremely numerous in Baffin's Bay, and frequently met with during our former voyages in the vicinity of Port Bowen, one of its breeding-places, yet few were seen by us after passing to the southward of that part of Prince Regent's Inlet; and only one specimen was obtained.
This beautiful species of gull has lately visited the western shores of Ireland.

Another summary account was available in 1831.

Larus eburneus. (Linn.) Ivory Gull.
This beautiful Gull frequents Davis's straits, Baffin's Bay, and various parts of the northern shores of the American continent. We observed it breeding in great numbers on the high perforated cliffs which form the extremity of Cape Parry, in latitude 700. It attends the whale fishery to prey on blubber.
Description.
Fauna Boreali-Americana; or the Zoology of the Northern Parts of British America: ... Part Second, the Birds. By William Swainson and John Richardson, M.D.

Point Keats - 8/16/1848 - two ivory gulls, who were very clamorous when any one approached their nest; the young had ash-grey backs, and were nearly fledged

Some interesting natural history is given with the journal of H.M.S. Lady Franklin with H.M.S. Sophia on the 1850-1851 arctic voyage.

June 21st: ... "two species of the genus Merlangus are distributed very extensively over Davis Strait, and the adjoining Polar Seas. They generally swim close to the surface of the ice, and when disturbances take place among it, they are not unfrequently left dry on the floes, ready to become an easy prey to such birds as the ivory gull (Larus eburneus), which always frequents localities where the ice is suffering from pressure. I have often seen thse birds picking among the newly turned-up ice, as well as at the edge of the ice that may have not shifted its position; and I have often examined the contents of their stomachs, and visited the localities frequented by them, and hardly ever failed to find the above remark fully corroborated." - journal of Peter C. Sutherland

Melville Bay - 7/10/1850 - a few ivory gulls, perching on the hummocks; 7/13/1850 - ivory gulls; seen for the first time today; decidedly the most graceful of sea-birds; exquisite purity of their plumage hard to detect when on snow or ice

"It is not at all probable that the ivory-gull feeds upon such highly developed animal tissues as that of the cetacea; fish, and perhaps also crustacea, picked up among the ice, seem solely to constitute its food."

Griffith's Island - 9/5/1850 - ivory gull, a solitary traveler, occasionally flitted by us

Wellington Channel - 6/2/1851 - ivory gulls

Cornwallis Land - 6/10/1851 - ivory gull

Cape Hotham - 6/13/1851 - ivory gulls; Cape Hotham - 6/19/1851 - in the cliffs at Cape Hotham, ivory gulls

Rensselaer Harbor - 6/18/1854 - saw also an ivory-gull

Cape Andrew Jackson - 6/21/1854 - ivory gulls were seen further on

Cape Constitution - 6/23/1854 - clamor of half a dozen ivory gulls, who were frightened from their sheltered nooks

Hans Island - 7/11/1854 - have seen the ivory gull, the most beautiful and snowy St. Agnes of the ice fields, seize our wounded auks, and, after a sharp battle, carry them off in her talons

Ponds Bay - 7/10/1858 - shot three ivory gulls

These records are a basis of the historic knowledge for this remarkable gull species.

Norwegian-Russian Project on the Ivory Gull